Øyelokkbetennelse (blefaritt)

Årsaker

Øyelokkbetennelse kan ramme folk i alle aldre. Betennelsen, som noen ganger blir kronisk, oppstår helt nederst på øyevippene og sprer seg til selve øyelokkskanten. Personer som er plaget av eksem eller flass er pga. generell hudømfintlighet utsatte for øyelokkbetennelse. Kosmetiske produkter, bl.a. kremer og parfymer, som kommer i kontakt med øyelokkene, kan føre til eksematøs øyelokkbetennelse.

Personer som har tendens til å få eksem, kan imidlertid godt utvikle øyelokkbetennelse uten å ha vært utsatt for noen påviselig irritant. Betennelsen kan også forårsakes av en allergisk reaksjon som oppstår pga. øyesminke eller et hudprodukt.

Symptomer

Kantene på øyelokkene blir hovne og rød, samtidig med at de flasser og klør. Noen ganger skorper øyelokkene seg, men i motsetning til det som er tilfelle ved øyakatarr, blir vanligvis ikke selve øyet rødt eller klebrig. Noen får samtidig med betennelsen eksem eller hudflassing andre steder også. I alvorlige tilfeller kan det oppstå sårdannelser ved røttene av øyevippene som gjør at vippene løsner og faller av.

Behandling

Behandlingen består i å gni øyedråper eller krem som inneholder antibiotika inn i øyevippene. Hvis infeksjonen er mer omfattende, får man foreskrevet antiobiotika som skal tas gjennom munnen. Når årsaken til betennelsen er eksem, er den vanskeligere å behandle. Hvis man tror betennelsen skyldes at en irritant har funnet veien til øyevippene, kan en mild krem som inneholder steroider være til god hjelp. Hvis betennelsen skyldes flass, kan et alternativ være å bruke en shampo mot flass når man vasker håret.

Det er også viktig å sørge for å holde øyelokkene rene og fri for skorpedannelse. De bør vaskes to ganger om dagen med en bomullspinne og varmt vann. Det er spesielt viktig at øyevippene er helt rene før en påfører salve eller øyedråper. Ved å fjerne all skorpedannelse, reduserer en også sjansen for at infeksjonen skal vende tilbake.

 
Øyelokkbetennelse - øyelokkskatarr

Blefaritt eller øyelokkskatarr er en betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen.
Øyelokkbetennelse kan ramme folk i alle aldre. Betennelsen, som noen ganger blir kronisk, oppstår helt nederst på øyevippene og sprer seg til selve øyelokkskanten.
Det er spesielt viktig at øyevippene er helt rene før en påfører salve eller øyedråper. Ved å fjerne all skorpedannelse, reduserer en også sjansen for at infeksjonen skal vende tilbake.
Øyelokkskatarrer går stort sett over av seg selv, men kan være temmelig plagsomme og kosmetisk sjenerende.
Behandling med øyesalver vil vanligvis hjelpe godt, men tilbakefall og behov for nye omganger med behandling er vanlig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits